1e jaar met een tweeling

1 jaar baby dreumes tweeling tweelingmama tweelingmoeder tweelingouder

Nikki en Lauren 1 jaar! Hoe ging het eerste jaar met een tweeling?

Op 11 oktober 2017 vierden wij de eerste verjaardag van onze tweeling Nikki en Lauren. Rondom zo’n eerste verjaardag krijg je veel herinneringen en ga je het jaar reflecteren.

Hoe was nou zo’n eerste jaar met een tweeling? Vooraf was ik voorbereid op een heftig eerste jaar met de meiden. Veel mensen vertelden mij dat het een tropenjaar zou worden en daarna zou het allemaal wat rustiger worden. Ik zag mezelf al helemaal uitgeput met twee huilende kinderen op mijn arm langzaam gek worden.

In oktober 2016 werken Nikki en Lauren na een zwangerschap van ruim 38 weken gezond geboren. Na een aantal dagen bijkomen in het ziekenhuis mochten wij al snel als gezin naar huis toe. De kraamweek heb ik als een pittige eerste week ervaren. Ik moest zelf nog bijkomen van de bevalling en we hadden er in een keer een hele grote verantwoordelijkheid bij. De kraamverzorgster heeft ons alles verteld over het verzorgen van twee kindjes en het voeden. De eerste weken waren heftig van kolven, voeden, eten, luiers verschonen, badderen en de hele riedel weer opnieuw. Ohja, tussendoor moest ik zelf ook nog eten.

Maar al snel kwam er een ritme en 8 weken na de bevalling ging ik weer vol goede moed aan het werk. Na 10 weken sliepen de kinderen de hele nacht door en door ons vaste ritme hebben we bijna geen slapeloze nachten gehad ons eerste jaar.

De kinderen hebben hetzelfde ritme en daardoor had ik als de kinderen op bed lagen de tijd om het huishouden te doen, tijd voor mijn website en ook nog eens tijd voor mijn man ;-) 

Op straat was ik met mijn hoogzwangere buik al een attractie maar met een tweelingwagen waren we het eerste jaar al helemaal een sensatie. Het is leuk om zoveel positieve reacties te krijgen op je grootste trots: je eigen kinderen.

Het eerste jaar met een tweeling is druk. Je geeft twee flesjes, je verschoont twee luiers, je moet twee huilende kindjes troosten. Maar je krijgt dubbel zoveel knuffelsessies, je krijgt twee mooie lachjes en dus twee keer zoveel liefde.

 

Hoe overleef ik het eerste jaar met een tweeling?

Het is vooral erg mooi en hierbij deel ik dan ook mijn tips voor het overleven van je eerste jaar met een tweeling.

  • Zorg voor een vast ritme. Dat is met baby’s vaak nog wel lastig maar ik wil je adviseren om er toch zoveel mogelijk naar toe te leven. Onze kinderen gaan iedere dag om 18.00 uur naar bed en slapen door tot de volgende ochtend 08.00 uur. Leg ze overdag tegelijk op bed en geef ze tegelijk eten. Dit zorgt ervoor dat je af en toe ook zelf je handen vrij hebt.
  • Laat je niet gek maken. Het is soms even druk als je twee huilende kindjes hebt. Of je loopt in de supermarkt en twee kindjes gaan tegelijk schreeuwen. Je ziet al die mensen al met een blik kijken (“oh kijk die moeder nou, zij liever dan ik”). Maar laat je niet gek maken. Het komt wel goed!
  • Accepteer hulp. Iets wat ik zelf heel erg lastig vind en nu pas langzaam een beetje begin te leren. Maar accepteer hulp. Als je schoonmoeder aanbiedt om heel even op te passen of het huis te stoffen. JA GRAAG!
  • Neem tijd voor jezelf. Ga een uurtje naar de kapper of plan een borrelavondje met vriendinnen. Ik kan er na een momentje voor mezelf weer helemaal tegen aan.
  • Breng je kinderen af en toe uit logeren. Een gevoelig onderwerp en iets wat veel ouders lastig vinden. Maar als je mensen om je heen hebt die je kunt vertrouwen en die het leuk vinden om op je kinderen te passen laat ze lekker een avondje logeren. Wij zijn toen de kinderen een half jaar waren een weekendje weg geweest en we gaan af en toe een avondje uit of we willen gewoon een keertje uitslapen. Wij hebben gelukkig lieve opa’s en oma’s om ons heen. Zij genieten van een weekendje van hun kleinkinderen en wij zijn na een nachtje voor onszelf weer helemaal opgeladen.
  • Zorg voor een goede planning. Wij hebben voor onszelf een georganiseerde weekplanning gemaakt. Wij hebben in de keuken een bord hangen met een planning waar we op hebben staan wanneer we welke huishoudtaak doen en wanneer we weg zijn. Zo hebben we de huishoudelijke taken goed verdeeld en ruimte in ons hoofd. En uiteindelijk houden we meer tijd over om met onze kindjes te kroelen.

 Ik merk aan veel andere tweelingmoeders die ik ken dat zij eigenlijk ook allemaal een relaxte instelling hebben. Het is pittig twee baby’s en daar stel je je op in. Maar het is vooral zo ontzettend leuk. Dus probeer je niet gek te laten maken en geniet!


Ouder bericht Nieuwer bericht