Het leven met een peutertweeling

peuters peutertweeling tweeling tweelingmama tweelingmoeder tweelingouder

“De eerste twee jaar zijn tropenjaren, maar daarna heb je er alleen maar plezier en profijt van, want ze zullen altijd elkaar hebben.”

Aldus veel mensen die mij de afgelopen jaren hebben aangesproken toen ik met mijn tweelingkinderwagen door het dorp liep. En zover is het nu. De tropenjaren zijn voorbij en ik leef nu met een peutertweeling van 2,5 jaar. De afgelopen twee jaar zijn druk geweest, maar toch heb ik het ‘gewoon’ gedaan en heb ik er nooit mijn hand voor omgedraaid.

Maar wat een vrijheid en verademing is het nu. Voor alle tweelingouders met slapeloze nachten en continue twee baby’s op hun arm: het komt goed! In deze blog heb ik alle voordelen van het leven met een peutertweeling op een rijtje gezet.

  1. De tweeling speelt de hele dag samen. Ze zitten compleet in hun spel samen en met spelen hebben ze hun ouders niet meer nodig. Sterker nog, ik wil wel eens meedoen maar heel vaak ben ik het 3e wiel aan de wagen die liever niet gewenst wordt..
  2. Naast het samen spelen hebben ze ook hun eigen taaltje. Hele gesprekken worden er gevoerd in hun eigen taal die alleen zij begrijpen.
  3. Knuffelen kunnen ze nu als de beste. Je krijgt nu echt stevige armpjes om je heen voor een dikke knuffel (keer twee!!).
  4. Ze zijn een eenheid die elkaar positief en negatief kunnen aansteken. Soms moet er een van de twee even op de gang of in de hoek omdat ze iets gedaan hebben. Dan gaat haar zus er vaak achteraan. Even kijken of het allemaal goed gaat… Maar als de straf dan voorbij is dan kunnen we vaak wel weer heel lief spelen.
  5. We kunnen weer normaal boodschappen doen. Ik hoef niet meer altijd die brede kinderwagen mee te nemen als we ergens naar toe gaan. De tweeling kan nu (meestal) zelf meelopen in winkels en ook steeds beter luisteren. Dat betekent dat we ook vaker op de fiets naar de supermarkt kunnen en niet altijd meer met de kinderwagen. Heerlijk!
  6. Mijn tweeling heeft de grootste lol samen. Ze kunnen keihard lachen om elkaars acties of grapjes. Heerlijk om te zien hoeveel lol ze samen hebben.
  7. Een peutertweeling hoeft niet altijd meer naar bed ’s middags. Al 2,5 jaar staat ons leven in het teken van rust, regelmaat en reinheid. Onze tweeling deed het erg goed om een strak ritme met niet te veel gekkigheid. En daar hebben we veel profijt van gehad. Toch is het nu ook weleens lekker dat we gewoon ergens heen kunnen en niet altijd meer op de klok hoeven te kijken. Ze kunnen op een gezellige zaterdag weleens om 20.00 uur naar bed en ook hoeve we niet altijd meer naar huis voor een middagslaapje. Over het algemeen hanteren we nog de 3 R’s maar het is fijn dat we nu ook weleens daar buiten kunnen.
  8. Ze worden steeds zelfstandiger. Ze kunnen zelf naar boven lopen, zelf hun kleren uit doen, zelf in bed klimmen. En dat scheelt een hoop gesjouw en gedoe. Straks moet ik nog een sportschool abonnement aanschaffen ;-) 
  9. De periode van eenkennigheid is voorbij. Mijn tweeling heeft veel last gehad van eenkennigheid. En dat leverde af en toe stressvolle situaties op als ze beide op een gillen zette als ik ergens anders binnen kwam. Deze fase heeft best lang geduurd en nu zijn ze twee jaar en is dit voorbij. Fijn voor ons en fijn voor de mensen waar we naar toe gaan.
  10. Ze zijn al heel groot en zelfstandig maar ook nog heel lief en klein. Je peutertweeling vind het af en toe nog heerlijk om op schoot te kruipen of even bij papa of mama te tutten.

De afgelopen 2,5 jaar zijn voorbij gevlogen en we genieten volop van onze tweeling. Het is een fase die heel leuk is en zo gaan we ongetwijfeld na hun 3e verjaardag weer een leuke fase is. Het blijft leuk en bijzonder een tweeling!

Op deze website lees je meer blogs over het tweelingmoederschap. Daarnaast kan je in de webshop de leukste setjes voor tweelingen kopen.


Ouder bericht Nieuwer bericht