fbpx
Meteen naar de inhoud

Shop jouw favoriete items!
Gratis verzending vanaf €35,-

1e jaar met een tweeling

Het eerste jaar met een tweeling | De kraamtijd met een tweeling en de maanden daarna tot de eerste verjaardag van een tweeling, dat lees je in dit artikel op nikki-lauren.com
Hoera, Nikki en Lauren 1 jaar! Hoe ging het eerste jaar met een tweeling? Op 11 oktober 2017 vierden wij de eerste verjaardag van onze tweeling Nikki en Lauren. Rondom zo’n eerste verjaardag krijg je veel herinneringen en is het een mooi moment om te reflecteren. In deze blog neem ik je mee in mijn ervaring van ons eerste jaar als tweelingouders.

De start van het eerste jaar: de kraamtijd met een tweeling

In oktober 2016 werken Nikki en Lauren na een zwangerschap van ruim 38 weken gezond geboren. Na een aantal dagen bijkomen in het ziekenhuis mochten wij al snel als gezin naar huis toe. De kraamweek heb ik als een pittige eerste week ervaren. Ik moest zelf nog bijkomen van de bevalling en we hadden er in een keer een hele grote verantwoordelijkheid bij. De kraamverzorgster heeft ons alles verteld over het verzorgen van twee kindjes en het voeden. De eerste weken waren heftig van kolven, voeden, eten, luiers verschonen, badderen en de hele riedel weer opnieuw. Ohja, tussendoor moest ik zelf ook nog eten.

Ritme

Maar al snel kwam er een ritme en 8 weken na de bevalling ging ik weer vol goede moed aan het werk. Na 10 weken sliepen de kinderen de hele nacht door en door ons vaste ritme hebben we bijna geen slapeloze nachten gehad ons eerste jaar.

De kinderen hebben hetzelfde ritme en daardoor had ik als de kinderen op bed lagen de tijd om het huishouden te doen, tijd voor mijn website (heb jij het aanbod met de leukste tweeling setjes al gezien?) en ook nog eens tijd voor mijn man 😉 

Een wandelende attractie

Op straat was ik met mijn hoogzwangere buik al een attractie maar met een tweelingwagen waren we het eerste jaar al helemaal een sensatie. Het is leuk om zoveel positieve reacties te krijgen op je grootste trots: je eigen kinderen.

Het eerste jaar met een tweeling is druk. Je geeft twee flesjes, je verschoont twee luiers, je moet twee huilende kindjes troosten. Maar je krijgt dubbel zoveel knuffelsessies, je krijgt twee mooie lachjes en dus twee keer zoveel liefde (Wist je dat wij hele leuke rompertjes hebben, met de tekst “Geluk zit in twee rompertjes“? Ik vond hem zelf erg toepasselijk!). 

Hoe overleef ik het eerste jaar met een tweeling?

Het is vooral erg mooi en hierbij deel ik dan ook mijn tips voor het overleven van je eerste jaar met een tweeling.

  • Zorg voor een vast ritme. Dat is met baby’s vaak nog wel lastig maar ik wil je adviseren om er toch zoveel mogelijk naar toe te leven. Onze kinderen gaan iedere dag om 18.00 uur naar bed en slapen door tot de volgende ochtend 08.00 uur. Leg ze overdag tegelijk op bed en geef ze tegelijk eten. Dit zorgt ervoor dat je af en toe ook zelf je handen vrij hebt.
  • Laat je niet gek maken. Het is soms even druk als je twee huilende kindjes hebt. Of je loopt in de supermarkt en twee kindjes gaan tegelijk schreeuwen. Je ziet al die mensen al met een blik kijken (“oh kijk die moeder nou, zij liever dan ik”). Maar laat je niet gek maken. Het komt wel goed!
  • Accepteer hulp. Iets wat ik zelf heel erg lastig vind en nu pas langzaam een beetje begin te leren. Maar accepteer hulp. Als je schoonmoeder aanbiedt om heel even op te passen of het huis te stoffen. JA GRAAG!
  • Neem tijd voor jezelf. Ga een uurtje naar de kapper of plan een borrelavondje met vriendinnen. Ik kan er na een momentje voor mezelf weer helemaal tegen aan.
  • Breng je kinderen af en toe uit logeren. Een gevoelig onderwerp en iets wat veel ouders lastig vinden. Maar als je mensen om je heen hebt die je kunt vertrouwen en die het leuk vinden om op je kinderen te passen laat ze lekker een avondje logeren. Wij zijn toen de kinderen een half jaar waren een weekendje weg geweest en we gaan af en toe een avondje uit of we willen gewoon een keertje uitslapen. Wij hebben gelukkig lieve opa’s en oma’s om ons heen. Zij genieten van een weekendje van hun kleinkinderen en wij zijn na een nachtje voor onszelf weer helemaal opgeladen.
  • Zorg voor een goede planning. Wij hebben voor onszelf een georganiseerde weekplanning gemaakt. Wij hebben in de keuken een bord hangen met een planning waar we op hebben staan wanneer we welke huishoudtaak doen en wanneer we weg zijn. Zo hebben we de huishoudelijke taken goed verdeeld en ruimte in ons hoofd. En uiteindelijk houden we meer tijd over om met onze kindjes te kroelen.
 

Laat je niet gek maken

Ik merk aan veel andere tweelingmoeders die ik ken dat zij eigenlijk ook allemaal een relaxte instelling hebben. Veel ervaringen van andere moeders las ik bijvoorbeeld ook op blogs van o.a. Twinzine. Het is pittig twee baby’s en daar stel je je op in. Maar het is vooral zo ontzettend leuk. Dus probeer je niet gek te laten maken en geniet! 

Heb je vragen of wil je meer weten over mijn ervaring als (jonge) tweelingmoeder? Stuur me gerust een berichtje

Wil je weten hoe wij de eerste vakantie met onze tweeling hebben overleefd? Lees dan zeker dit artikel over onze vakantie met twee baby’s

Delen

Meer lezen?

Shop de leukste items voor
baby's, kids & twins!

Jut & Jul | Shop online op nikki-lauren.com | De webshop met de leukste setjes voor een tweeling

Zomervakantie

Wij zijn van 25 juli t/m 5 augustus op vakantie en daarom worden er geen bestellingen verzonden. Bestellingen in deze periode worden vanaf maandag 8 augustus klaar gemaakt & vezonden.