fbpx
Meteen naar de inhoud

Shop jouw favoriete items!
Gratis verzending vanaf €35,-

Zwanger van een tweeling, dit kan je verwachten

Zwanger van een tweeling - Tweelingzwangerschap - wat kan je verwachten bij een tweeling zwangerschap
Ben je zwanger van een tweeling? Gefeliciteerd! Nadat je van de eerste schrik bent bekomen, komen de vragen. In dit artikelen vertellen we jou wat je kunt verwachten van een tweeling zwangerschap.

Zwanger van een tweeling

Vaak wordt een tweelingzwangerschap al bij de eerste echo ontdekt. Je krijgt dan direct de stempel ‘medische’ zwangerschap.  Dit betekent dat je (als je dat nog niet was) verder onder controle zal blijven van het ziekenhuis. Toen ik dit hoorde, schrok ik vooral heel erg. Want wat betekent dat? Komt het wel goed met de twee baby’s en hoe gaan we dit überhaupt allemaal doen met twee baby’s? Lees ook mijn blog ‘Help ik word tweelingmoeder‘. Een medische zwangerschap brengt extra risico’s met zich mee, en daarom is het fijn dat je onder controle bent in het ziekenhuis.

In het ziekenhuis, en dan?

In het ziekenhuis wordt je in de gaten gehouden door een gynaecoloog. Hij of zij volgt je zwangerschap en je komt circa om de 2 tot 4 weken langs voor controle. De groei van de baby’s wordt goed in de gaten houden en jouw eigen gezondheid (o.a. de bloeddruk) wordt ook nauwlettend in de gaten gehouden. Dit betekent ook dat je om de 2 à 3 weken een echo hebt en je dus weer even naar je kindjes kan kijken (vond ik heeeel leuk). Je hebt bij een tweelingzwangerschap een grotere kans op complicaties zoals zwangerschapsvergiftiging, TTS (Tweeling Transfusie Syndroom) of een vroeggeboorte van de tweeling. 

Is het zwaar? 

Een tweelingzwangerschap verloopt anders dan een ‘normale’ zwangerschap van één kindje. En ook verloopt (net als bij iedere andere zwangerschap) een tweelingzwangerschap bij iedereen weer anders. In dit artikel deel ik daarom vooral mijn eigen ervaring.  Het dragen van 2 kindjes is pittig, en kan (zeker op het einde) erg zwaar zijn. Veel vrouwen stoppen daarom al eerder met werken. Je hebt vanuit het UWV recht op een langer (meerlingen)verlof als je zwanger bent van een tweeling. Ik stopte met werken toen ik 28 weken zwanger was. Het is belangrijk om zeker de laatste fase van de zwangerschap rustig aan te doen. De groei van de baby’s neemt iets af, en ook voor de (aanstaande) moeder wordt het zwaarder. 

Een vroeggeboorte

Over het algemeen wordt een tweeling te vroeg geboren. Mij werd verteld dat de meeste vrouwen die zwanger zijn van een tweeling rond de 37 weken bevallen. De meeste bevallingen zijn ook in het ziekenhuis. Daar wordt je bevalling begeleid door een gynaecoloog en kan er snel ingegrepen worden bij eventuele medische complicaties. Als je kindjes te vroeg zijn geboren is er ook een kans dat zij eventjes in het ziekenhuis op de afdeling Neonatologie moeten verblijven in een couveuse. 

Wil je weten hoe ik mijn zwangerschap heb ervaren? Lees dan zeker dit artikel. Op een bijzondere manier jouw tweelingzwangerschap aankondigen? Bekijk dan alle tips voor een originele zwangerschapsaankondiging

Delen

Meer lezen?

Shop de leukste items voor
baby's, kids & twins!

Jut & Jul | Shop online op nikki-lauren.com | De webshop met de leukste setjes voor een tweeling